неделя, 17 юни 2012 г.

Моята първа торта с фондан

    Вече има повече от три години, в които се захласвам непрекъснато по сладкарските телевизионни програми, невероятно красивите торти с всичките прекрасни реалистични и не толкова декорации, които приготвят и най-вече по лекотата, с която ги правят (Най-вече предаването на Бъди Валастро - "Кралят на тортите", както и състезанията му за Най-добър сладкар). И всъщност моята страст по сладкарството се запали точно оттам - декорацията на торти. Гледайки всичките предавания, мога да кажа, че съм запомнила и научила някакви все дребни, но може да се каже полезни факти. Но въпреки всичко абсолютно първият ми опит за работа с фондан беше доста несполучлив, но в това имаха и пръст неправилно приготвеният крем и сухите неприятни купени-от-магазина блатове. С грешките се научваме все пак, нали? Сега никога не би ми минало през ума да си купя готови блатове, да не разбия белтъците добре или да се опитвам да оцветя фондан с течни сладкарски бои.


  Желанието в мен, обаче, да направя красива торта покрита с фондан и декорирана - не се беше изпарило. Даже и сега, нямам търпение да направя още и още такива торти, но за жалост няма да има кой да ги яде. А и цената на захарното тесто в Италия  не е за пренебрегване. А след още няколко опита, разучавания, четене в интернет, книги и други подобни за тайните на фондана, ще направя една публикация, за да споделя с вас съвети, общоизвестни факти и малки хитрини (които поне при мен водят до добър резултат). Истината е, че мястото, от което съм научила всичко за фондана и за работата с него и което ми помогна да направя тортата, е от интернет. Но поне досега не съм намерила български сайт, блог, в който да е обяснено лесно и ясно за начинаещи какво как и защо е добре да се прави (ако вие знаете, ще се радвам да споделите в коментарите). Не смятам, че съм майстор, напротив- но се надявам, че това би помогнало на други като мен, интересуващи се.
Рецептата за блатовете и крема е от Sunshine's kitchen, с леки промени.



Продукти за блатовете (формата ми е с диаметър 18-20см):
8 жълтъка
4 белтъка
100 гр. захар
85 гр. брашно
15 гр. нишесте
15 гр. какао
щипка сол

Фурната се загрява на 230 °С.
В купа се разбиват жълтъците с една лъжица от 100-те грама захар.
Отделно се смесват брашното, какаото и нишестето и се пресяват 1-2 пъти.
Белтъците се разбиват с щипка сол за кратко и след това се добавя малко по малко захарта, като продължава да се разбива с миксера.
След това към белтъците на няколко пъти се добавят жълтъците, използвайки шпатула и се бърка леко и внимателно.
Сухите продукти се пресяват, когато се добавят към сместа, като се добавят и те на 2-3 пъти. Една скоба - обърнете внимание на какаото, тъй като при мен, въпреки че беше пресято, се получиха малки топченца. Разбърква се всичко с шпатула, като се внимава да не спадне сместа - трябва да е пухкава и въздушна.
В оригиналната рецепта блатовете се правят вертикални. Аз въпреки това реших да направя класически - изпекох сместа на три пъти в форма с диаметър 19-20 см. Не знам дали сместа е добра, за да се изпече наведнъж и после блата да се нареже - от това, което видях, аз бих казала, че не става. Пекат се в предварително загрята фурна за около 7 минути. Третият ми блат беше готов вече на 5тата минута, така че проверявайте с клечка - трябва да излезе суха.



За крема:
250 гр. маскарпоне
100 мл. сметана
75 гр. пудра захар
1 банан

Маскарпонето се разбива заедно със захарта до пухкав бял крем. Отделно сметаната се разбива на сняг. Добавя се на 3 пъти към маскарпонето, като се добавя с шпатула и се внимава с бъркането. Когато сместа е хомогенна, се прибира в хладилник до използване.

Сглобяване:
Върху първия блат се слага една трета от крема и се нареждат банани, предварително нарязани на филийки. За бананите - препоръчително е да се залеят с лимонов сок, за да не почернеят. Аз пропуснах тази част, поради липсата на лимонов сок, но не мисля, че е фатално - по-скоро от естетическа гледна точка.
Същото действие се повтаря и с втория и третия блат, без бананите за последния. Така сглобената тортата се прибира в хладилника, по възможност покрита, защото поема много лесно миризмата на другите продукти, и престоява около за през нощта.
На следващия ден аз направих маслен крем, покрих страните й, прибрах я в хладилника за малко да се охлади и после я покрих с фондан. Ако пропускате украсата с фондан - препоръчвам увеличаване дозата на крема с маскарпоне, намазване по всички страни и на следващия ден - е готова за консумация!
Да ви е сладко!


My first fondant cake

Products for the cake (my form has a diameter of 18-20cm): 
8 egg yolks 
4 egg whites 
100g sugar 
85g flour 
15g corn starch 
15g cocoa 
pinch of salt 

Heat the oven to 230°C. 
In a bowl, beat egg yolks with one spoon of the 100 grams of sugar.
Separately misc flour, cocoa and starch and sift them 1-2 times. 
Beat egg whites with a pinch of salt for a while and then add sugar, continuing to beat with mixer. After that yolks are added to egg whites using a spatula stirring gently and carefully.
The dried product are sifted and added to the mixture. Mix everything with a spatula, taking care not to overmix - it should be fluffy and air. 
 I baked the mixture three times in a form with a diameter of 19-20 cm.
Bake in preheated oven for about 7 minutes. My third cake was ready on the fifth minute, so check with a wooden toothpick.

For the filling: 
250g mascarpone 
100 ml. heavy cream 
75g caster sugar 
1 banana 

Beat mascarpone and sugar until fluffy white cream.
Beat egg whites to soft peaks.
Add to mascarpone using a spatula and stirring with care.
When the mixture is homogeneous, put in a refrigerator until use.

Assembly: 
On the first cake layer put one-third of the cream and arrange bananas, pre-cut into slices. The same procedure is repeated with the second and third layer, without bananas for the latter. So put the assembled cake in a refrigerator, preferably covered, because they took very easily smell of other products and leave it overnight. The next day I made buttercream, covered the hole cake, I put it in the fridge for a while to cool and then cover it with fondant.
Enjoy!

9 коментара:

  1. Поздравления за уютния и красив блог! Личи си, че всичко е направено с много желания и усещане за всеки детайл! А тортичката се е получила много добре - с изчистена и елегантна украса! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря много за хубавите думи! Аз отскоро следя и твоя бог и имаш прекрасни торти в него! Поздрави и приятен петък!

      Изтриване
  2. Поздравления за блога, много ми хареса :)) Тортата е прекрасна!

    ОтговорИзтриване
  3. mnogo hubava idea predstoi mi da napravia torta za prinzesa shte se ucha ot teb

    ОтговорИзтриване
  4. nikoga ne sam pravila torta fondan no mnogo iskam postoianno cheta iz internet no se spriah tuka mai za poveche vreme dali shte stane malko me e strahhhh

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей!
      Няма за какво да те е страх, все пак ако не пробваш никога, няма как да разбереш. А пък и особено в кулинарията всичко става с много опити.
      Успех с приготвянето на тортата! :)

      Изтриване
  5. а фондана, рецептата каква е

    ОтговорИзтриване